Sunday, January 01, 2006

2006

Nampaknya umur bagi dunia yang penuh carut-marut dengan banyak persoalan di dalamnya ini sudah berumur 2006 tahun pada hari ini. Tapi umurnya yang 2006 itupun setelah Jesus lahir ke dunia ini. Barangkali umur si Bumi ini lebih tua daripada itu. Dengan anagka 2006 yang akan tercatat di mana-mana resit, mana-mana papan hitam dan di mana-mana tempat yang boleh menerangkan tarikh pada hari ini, maknanya buku catatan diari yang baru harus dibeli, dalamnya nanti akan dicatat apa-apa yang bakal berlaku pada tahun ini.
Bagi aku, ya, baku aku sendiri tahun ini bakal mencabar kewibawaan aku sebagai seorang pelajar, dijangkakan beban kerja semakin berat dan masa untuk berleha-leha agak kurang. Perangai aku yang suka bermimpi mimpi-mimpi yang kosong harus diluputkan. Sebagai seorang pemimpi yang berani, harus diealisasikan mimpi-mimpi itu agar hidup lebih bermakna dan bukan hanya sekadar mimpi belaka. Dan harap-harap karekter bagi mimpi-mimpi basah aku pada tahun ini terdiri daripada jenis yang ultra cantik dan super ' tak boleh tahan punya' perempuan. Hehehe...
Satu mimpi yang harp-harap dapat dijadikan kenyataan ialah pergi ke Indonesia. NOw, everyone can fly meh, so i want to fly too lor. Mungkin bagi mereka ynag selalu travel akan berkata. " Hek eleh, nak pergi Indonpun nak cerita kat orang ke?" Trip ke Indon aka lebih fun lagi bila kita menggunakan duit hasil titik peluh sendiri dan pergi dengan kawan-kawan. Pergi dengan keluarga dan guna duit mak bapak tak rock langsung. Jadi, aku harus mencari duit untuk tujuan itu. Cross my finger.
Azam saya pada tahun ini ialah untuk tidak berazam apa-apa pada diri sendiri. Menyusahkan. Saya cuma mahu hidup seperti apa yang saya mahukandan tidak mahu orang lain mencorakkan untuk saya. 'Tangan' merekapada saya amatla tidak kreatif dan hanya mengikut corak yang terdahulu daripada mereka. Sayakan ada tangan sendiri, jadi saya kan mencorakkan hidup saya seperti mana yang saya mahu. Selamat Tahun Baru.
Endnote:
1. Abah, Selamat hari jadi yang ke-61 hari ni. Aku tak pernah ucapkan selamat hari jadi pada bapak aku mungkin sebab aku rasa lelaki memang tak pernah ucap selamat hari jadi kat bapak dia.
2. Awek-awek memang meriah pada malam tahun baru. Terima kasih kepada mereka.

4 comments:

idzar said...

gila la ko nobeat. nasib ko xsambut nu yer kat pol place. mampos kena cekup

edlando7948 said...

I read over your blog, and i found it inquisitive, you may find My Blog interesting. My blog is just about my day to day life, as a park ranger. So please Click Here To Read My Blog

zairi said...

haha, tahun 2006 ni macam tahun lepas jugak. Angan-angan, perubahan yang selalu diharapkan. Harap tahun ni tahun yang "rock"! yeah!

ajlaa said...

hepi new year beb!!!
njoy life!!!!!