Monday, December 13, 2004

ini buku saya...jangan curi!!!!!!!!!!

Kepandaian apa yang aku peroleh dari bilik kecil ini?Kerusi yang aku labuhkan punggungpon tak pernah panas barang seminit dia.Cuma tilam yang separa empuk ini menjadi tempat untuk aku bermalas – malasan hingga lupa untuk bersolat.bahan bacaan pula cukup sedikit dan cukup picisan.Cuma buku Panduan Menterjemah karya Ainon Ahmad sahaja yang terdapat diatas meja yang bersepah ini.Tak tahu pula aku dari mana datangnya motivasi untuk aku membaca.Kalau dulu aku selalu baca komik dan surat khabar bahagian sukan.Sekarang nafsu untuk membaca membuak-buak.Malangnya aku bukan seorang yang punya uang yang banyak.hendak masuk ke tandaspun mintak kawan dua puluhsen.

Mujur sekarang aku masuk USM.Aku bergelar mahasiswa.tapi takde orang yang panggil aku macam tuh.Orang suka panggil student aje.Same macam kat matrik dengan sekolah menengah.Takde istimewanya.Library sudah menjadi tempat yang selalu aku kunjungi.Aku datang ke sini sama ada untuk belajar,buat assignment,main internet dan tido.Cuma yang aku tak pernah buat kat library nih ialah bertemu janji dengan seorang gadis.90% kegiatan aku kat sini ialah membaca.Aku cukup berpuas hati dengan library Usm nih.Buku banyak gile.Banyak topic yang boleh kita cari dan selidiki. Kadang – kadang kepala aku jadi pening bila banyak buku.

Kunjungan aku ke library selalunya tidak berteman.Aku seorang –seorang.Tiap –tiap hari.Bukan tujuan aku untuk menujukkan kepada gadis-gadis Usm bahawa aku seorang yang rajin.tapi selalu jugaklah aku terdengar sekumpulan gadis- gadis berbisik bisik riang.Diorang cakap pasal aku.Antara perbualan yang dapat aku tangkap ialah.:

“Rajinnya mamat sorang nih selalu sangat aku nampak die pergi library.Boyfriend aku kalau waktu-waktu macam nih mesti tengah tidur.Bestlah sape jadik makwe die.”

“Eleh,die nih bukannnya bace buku.Selalu sangat aku nampak die tidur kat belakang sane.”

“Comel jugak mamat sorang nih”

Sekarang aku lagi membaca karya karya Pramoedya Ananta Toer.Selepas si Akhdan Suara Anak Muda Cakap pasal si Pram nih aku terus korek semua pasal mamat nih.Ternyata library Usm nih ade simpan karya karya beliau.banyak plak tuh.Buku-buku yang aku telah baca ialah Keluarga Gerilya dan Bumi Manusia.Waduh seru banget deh!!!
Keluarga Gerilya menceritakan tentang keluarga pada zaman penjajahan kat Indon dulu.Bagaimana menderitanya mereka dipaparkan dalam novel ini.Tiada uang dijualnya satu-satunya baju untuk dipakai.Ibu jadi gila.Gadis –gadis dirogol.Dalam setiap revolusi,mesti ada pengorbanan.Hinggakan membunuh ayah kandung sekalipun.memang sedih cerita nih.

Aku juga ada membaca karya George Orwell dan Noam Chomsky.Semuanya ada kat library nih.Kadang kadang buku untuk pelajaran aku tak sentuh pun. Aku cuma baca buku –buku yang aku ingin baca.Lepas nih aku nak baca buku banyak-banyak agar boleh aku muntahkan ilmu-ilmu yang aku dapat melalui penulisan.Aku tak pandai sangat menulis nih.Ayat –ayat tak cukup power.Cume blogspot ni ajelah sebagai medan untuk aku ‘berkarya’.hehehe.

p/s: aku sedang mencari buku Big Breast Wide Hip karya Mo Yan. Siot ah mahal nak mampos aku tengok kat Amazon.com. Sabo jeklah.

Waktu aku menulis coretan ini aku sedang mendengarkan: Carburetor Dung,Lucy In The Loo,The Cure.

5 comments:

Mohd Jayzuan said...

bitron, check aku punya pulakk!!
www.mohdjayzuan.blogspot.com hehehe!!!

lokman said...

“Eleh,die nih bukannnya bace buku.Selalu sangat aku nampak die tidur kat belakang sane.”
antara ayat yg slalu aku dengar masa buat2 tido kat library hahahahaha!

WI7VH said...

hahaha.... aku pun dah wat gak ler...
amik ni n comment sikit
http://xalim.blogspot.com

chaw lu

WI7VH said...

hahaha.... aku pun dah wat gak ler...
amik ni n comment sikit
http://xalim.blogspot.com

chaw lu

Anonymous said...

weiii..budak ni vokalis sebuah band antara yang terjahat di asia tenggara, nama band dia "dooly parton"...aritu dia ponteng gig, agaknya dia takut kena gusti, tapi takper, ada masa bergusti jugak kita nanti..hehehe